Silniejsze i mocniejsze warzywa z rozsad dzięki oświetleniu LED

Dzięki dodatkowemu oświetleniu LED Twoje rozsady warzywne będą silniejsze i zdrowsze - oświetlenie takie jest szczególnie istotne w miesiącach gdy brakuje dużej ilości słońca. Dzięki LED mamy możliwość precyzyjnego dostosowania warunków świetlnych dla wzrostu naszych warzyw. Dzisiaj spróbuję wyjaśnić i przekonać, że lampy LED mogą przyczynić się do lepszego i szybszego wzrostu warzyw.
Warto wiedzieć, że już od przeszło stu lat dodatkowe oświetlenie wykorzystywane jest w ogrodnictwie i uprawie roślin celem poprawy jakości zbiorów. Z początku oczywiście technologia ta pochodziła wprost z przemysłu oświetleniowego i nie była zaprojektowana z myślą o roślinach. W uprawie roślin i badaniach stosowano różnorodne typy oświetlenia takie jak: lampy wyładowcze o wysokiej intensywności, fluorescencyjne, halogenowe i żarowe.
Oświetlenie LED w domowych rozsadach warzyw
Oświetlenie LED (Light emitting diode) to nie tylko oszczędność energii (Co ciekawe: w sektorze szklarniowym energia stanowi znaczący element kosztów, stanowi bowiem około 20-30% całkowitych wydatków na produkcję1 ) i długowieczność, ale przede wszystkim możliwość precyzyjnego dostosowania światła do potrzeb roślin. W przeciwieństwie do tradycyjnych źródeł światła lampy LED mogą emitować światło w bardzo wąskim zakresie długości fal, idealnie imitując warunki, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu i rozwoju roślin.
Rozsady warzyw będące na wczesnym etapie wzrostu, wymagają odpowiedniej ilości światła w określonym spektrum, aby móc jeszcze lepiej przeprowadzać fotosyntezę. Badania wskazują, że światło niebieskie wspiera wzrost liści i pędów, podczas gdy światło czerwone jest zwykle kluczowe dla rozwoju kwiatów i owoców. Światło LED wpływa pozytywnie na wydajność enzymów, ekspresję genów u roślin, tworzenie ścian komórkowych, obronę roślin i ogólną jakość warzyw i owoców po zbiorach.
Zalety zastosowania tego typu oświetlenia w rozsadach:
- Oświetlenie LED poprawia i zwiększa proces fotosyntezy: poprzez dostarczanie światła o optymalnej długości fali można znacznie zwiększyć efektywność fotosyntezy, co przekłada się na szybszy wzrost roślin.
- Lepsza kontrola cyklu wegetacyjnego: możliwość manipulacji długością dnia i ilością dostarczanego światła umożliwia przyspieszenie lub spowolnienie wzrostu roślin, zależnie od potrzeb.
- Redukcja stresu roślin: odpowiednie spektrum światła może zmniejszyć stres roślinny spowodowany np. niedoborem światła, co jest szczególnie ważne w miesiącach zimowych.
- Energooszczędność: LED-y zużywają znacznie mniej energii w porównaniu do tradycyjnych źródeł światła, co czyni je ekonomicznym i tanim wyborem.
Według badań1 wpływ różnych jakości i długości światła LED ma wpływ na wzrost, fotosyntezę i zawartość metabolitów wtórnych2 u warzyw liściastych, owoców, kwiatów i gatunków ozdobnych. Poniżej kilka ciekawych przykładów z cytowanego badania:
- Sałata, szpinak, jarmuż, bazylia i słodka papryka - światło niebieskie i czerwone, ogólny wpływ: zwiększona wysokość roślin oraz całkowita liczba liści.
- Sałata - światło czerwone (długość fali 657nm) oraz światło niebieskie o długości: 450nm: zwiększona sucha masa pędów i liczba liści, zwiększona wydajność fotosyntezy. W przypadku sałaty oświetlanej światłem białym o długości 380-780nm odkryto również poprawioną wydajność procesu fotosyntezy.
- Kapusta pekińska - światło czerwone (658nm), niebieskie (460nm), zielone (520nm), żółte (590nm): Zwiększenie świeżej i suchej masy, wysokości roślin oraz poziomu chlorofilu.
- Bazylia słodka - światło czerwone (635–700nm) i niebieskie (450–490nm): Zwiększona biomasa roślin.
- Pomidory - światło czerwone (650-670nm) i niebieskie (455-475nm) , efekt: zwiększona świeża i sucha masa pędów i powierzchnia liści, znacznie wyższe tempo fotosyntezy Zwiększona całkowita zawartość fenoli. W przypadku truskawek oświetlanie światłem tych długości prowadziło z kolei do zwiększonego wydawania owoców przez krzaczki.
- Ogórek - światło niebieskie (400-500nm), zielone (500-600nm) i czerwone (600-700nm) , efekt dla rośliny: lepsza fotosynteza oraz zwiększona powierzchnia liści w całej roślinie.
- Lwia paszcza (wyżlinek wielki) i pelargonia - światło czerwone (660nm) i niebieskie (453nm), efekt dla tych kwiatów: zwiększona wysokość siewek, wcześniejsze kwitnienie oraz zwiększona ilość kwiatów.
- Poinsecja - światło niebieskie (465nm) i czerwone (630nm), efekt: zwiększona długość pędów poinsecji oraz wcześniejsze kwitnienie.
Warto zauważyć, że zastosowanie oświetlenia LED nie ogranicza się jedynie do poprawy parametrów wzrostowych roślin, ale ma również pozytywny wpływ na jakość zbiorów, w tym na zwiększenie zawartości metabolitów wtórnych2 co jest kluczowe dla odporności roślin na szkodniki i choroby. Znaczenie oświetlenia LED w ogrodnictwie i uprawie roślin jest niezaprzeczalne a dalsze badania w tej dziedzinie mogą przynieść nowe odkrycia, które jeszcze bardziej zwiększą efektywność i wydajność upraw w kontrolowanych warunkach przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko. Rozwój technologii LED wraz z dogłębnym zrozumieniem potrzeb świetlnych roślin, otwiera nowe perspektywy dla sektora ogrodniczego, zmierzając ku bardziej zrównoważonej i produktywnej przyszłości.
Zobacz jak wygląda doświetlanie lampami LED rozsad sałaty
@marshydrolight Our VG80 goes really well with your vegetables. #veg #seedlings #grow #ledgrowlight #VG80 #tiktok #fyp #foryou ♬ Pretty (Sped Up) - MEYY
Przypisy i źródła:
- Saikat Sena, Soni Kumari, Vijay Kumar, Azamal Husen. Light Emitting Diode (LED) lights for the improvement of plant performance and production: a comprehensive review. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590262824000108)
- Metabolity wtórne u roślin to związki organiczne, które nie są bezpośrednio zaangażowane we wzrost, rozwój lub reprodukcję roślin, ale są kluczowe dla ich przetrwania w środowisku. Produkcja metabolitów wtórnych, takich jak alkaloidy, terpeny, flawonoidy, i wiele innych, pozwala roślinom na interakcję ze środowiskiem, w tym na obronę przed roślinożercami, patogenami oraz ułatwia przyciąganie zapylaczy.